Kübalı Bir Kahraman

KÜBALI BİR KAHRAMAN

Yazılama Yayınevi’nden basılmış olan Juan Almeida Bosque kitabı üzerine dernek üyemiz Gökhan Yıldırım’ın kaleme aldığı yazıyı sizlerle paylaşıyoruz.

Her şey José Martí Küba Dostluk Derneği’nin Aralık ayında düzenlediği Küba Cumhuriyeti Anayasası Atölyesine katılmamla başladı.

Kadıköy Nâzım Hikmet Kültür Merkezi Kitabevinde kitaplara bakarken indirimli kitaplar bölümünde gözüme ‘Juan Almeida Bosque Ailesinin Gözünden Kübalı Bir Kahramanın Öyküsü’ kitabı takıldı. Tabii ki bir Küba dostu olarak kitabı hemen satın aldım.

Açıkçası elimde o sıralarda okumaya devam ettiğim ve okumak için sıraya aldığım çok sayıda kitap vardı. Bu nedenle yeni aldığım kitaba kolay sıra geleceğini düşünmüyordum.

Fakat hem atölyenin etkisi (Bu arada atölyenin çok verimliği geçtiğini, bilmediğim bir çok şeyi öğrendiğimi ve derneğin atölye serilerine devam edeceğini yeri gelmişken söylemek isterim) hem de Küba hakkında daha derinlemesine çalışma kararı almış olduğum için kitabı ilk sıraya aldım, iyi ki de öyle yapmışım, kitap beni gerçek bir kahraman ile tanıştırdı.

Kitap Yazılama Yayınevi (ilgili yayınevinin Küba hakkında yayınlanan çok sayıda kitabı olduğunu da tüm Küba dostlarına hatırlatmak isterim) tarafından yayınlanmış Kübalı yazar ve gazeteciler olan Luis Baez ve Pedro De La Hoz tarafından Almeida’nın ailesi ile yapılan söyleşiler sonrasında  kaleme alınmış ve Ogün Eratalay tarafından çevrilmiş. Aslında söyleşiler 1981 yılında yapılıyor fakat Almeida’nın isteği nedeni ile bu söyleşiler basılamıyor ancak Almeida fiziken aramızdan ayrıldıktan sonra yayınlanabiliyor.

Kitap bir insanın, hem de sıradan bir insanın değil, sayısız kez yiğitliğini ispat etmiş bir kahramanın hayatını anlatıyor. Devrimin Komutanı Juan Almeida Bosque’nin (Kendisine küçükken verilen takma ad Macho, Macho İspanyolca’da yiğit, dayanıklı ve sağlam anlamına geliyor kitabı okuduktan sonra bu takma adın da Almeida’nın yaşamı ve düşünceleri ile ne kadar uyumlu olduğunu görebiliyorsunuz).

Kimdir Almeida? Kendisi Granma yatından Küba’ya çıkanlar arasında yer almış, Sierra Maestra’da çok sayıda muharebeye katılmış Fidel, Raul ve Che ile birlikte mücadele etmiş gerçek bir kahraman. Almeida,Devrimci Silahlı Kuvvetler bünyesinde istihkam alanında görev almış, bunun yanı sıra partinin idaresinde, devlet yönetiminde ve siyasette de sanatsal yaklaşımı elden bırakmadan üstlendiği görevleri yerine getirmiştir. Barış döneminde de diğer yoldaşları ile beraber devrimin tarihsel önderliğinde görev yapmıştır. Küba Cumhuriyeti Kahramanı ödülünü alan az sayıdaki insandan birisidir. Kısacası hayatını devrime adamış bir kişidir.

Kitabı okuduktan sonra Almeida’nın hayatı ve o dönem hakkında bir çok şey öğrenebiliyorsunuz. Kitabın her kelimesi her cümlesi sizi alıp o yıllara, o mücadeleye götürüyor. Kitapta beni en çok etkileyen yer Almeida’nın hücresinden ailesine yazarken kendisini cezaevinden kurtarmak için nüfuz sahibi kimselerden yardım talebinde bulunmamalarını istemesi ve ‘Ya tüm yoldaşlarla beraber çıkarım buradan ya da hepimiz burada ölürüz’ cümlesi oldu. Bununla beraber ‘Mühendisin Ziyareti’ kısmında ısrarcı olmanın, pes etmemenin ne demek olduğunu tam olarak gördüğümü söyleyebilirim.

Siz de benim gibi Almeida ile henüz tanışmamış olabilirsiniz, bu nedenle kitabı okunacaklar listesinde ilk sıraya almanızı tavsiye ederim ve Küba’ya gittiğinizde Almeida’nın 1956’da Alegria de Pio’da kendilerini tuzağa düşüren düşmanın, ’Teslim olun !’ çağrısına verdiği, ’Burada kimse teslim olmaz ! (Aqui nadie se rinde!) cevabının yazılı olduğu panolar görebileceğinizi hatırlatmak isterim.

Yoldaş Fidel’in dediği gibi Almeida öldü demiyoruz! O, bugün her zamankinden daha çok hayattadır.

Gökhan Yıldırım

Ailesinin Gözünden Kübalı Bir Kahramanın Öyküsü

JUAN ALMEIDA BOSQUE kitabı için:

https://yazilama.com/kitap/juan-almeida-bosque/