Raúl Castro: Darbe çok büyük oldu, ama bir kez daha üstesinden geleceğiz

Kübalı yetkililer, Irma kasırgasının adada bıraktığı hasarın değerlendirildiği önemli bir toplantı yaptılar.

Cubadebate’nin haberine göre, Küba Devlet Başkanı Raúl Castro Ruz parti, devlet ve hükümet yöneticilerinin katılımı ile geçtiğimiz Çarşamba günü Irma kasırgası sonrası onarım çalışmaları ilgili bir toplantı düzenledi.

Toplantıda, adanın kasırgadan etkilenen her bir bölgesinde devam eden çetin çalışmayı anlatan Raúl Castro bu zor dönemde elde edilebilecek en büyük kazancın yakın zamanda gelebilecek olası yeni kasırgalara daha hazırlıklı olmak için hızla bu deneyimin izlerini silmek olduğu ifade etti.

Raúl 30 Kasım’a kadar sürecek yoğun hava olaylarının küresel ısınmanın sonucu olduğunun ve bu yeni duruma adapte olunması gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, yılmadan çalışmanın yanı sıra olası tüm yolları kullanarak ülkenin karşı karşıya olduğu durumla ilgi halkı bilgilendirmenin önemine işaret etti.

Toplantıda kasırga öncesinde 1 milyon 738 bin kişinin başka yerlere nakledildiği, öte yandan 26 binden fazla yurttaşın tahliye edilen yerlerde bulunduğu bilgisi paylaşıldı. Devlet Ulusal Sivil Savunma Üst Kurulu başkanı Ramón Pardo Guerra Ulusal İstatistik Ofisi’nin felaketin zararı üzerinde çalıştığını ve önümüzdeki günlerde verilerin ilan edileceğini söyledi.

Enerji ve madencilik bakanı Alfredo López Valdés sektördeki en büyük ve çözülmesi en zor sorunun dalgalar yüzünden soğutma sisteminin en önemli unsuru olan su kaynağını yitiren Matanzas Termoelektrik Santrali’nde yaşandığını bildirdi. López Valdés santrali önümüzdeki günlerde yeniden hizmete sokmak üzere çok nitelikli bir uzman kadrosunun çalışmaları sürdürdüğünü anlattı.

Ayrıca, elektrik sisteminin tüm ülke çapında ilk kez işlemez haline geldiğini belirten bakan zarar gören 15 elektrik iletim hattının, 3600 elektrik direğinin ve 2039 km hattın tamiri için gece gündüz çalışıldığını ifade etti.

Bakanın verdiği bilgiye göre kuzey kıyılarının batı ve orta kesimindeki 90 petrol varili de kasırganın kuvvetli dalgalarından zarar gördü. López Valdés, Raúl’un önerisi ile kurulan karma tugayların etkilenen bölgelerdeki temizlik, budama, çukur açma ve direklerin taşınması işlerindeki başarısını aktardı.

Son olarak bakan, elektrik sisteminin onarımı için en fazla zarar gören iki vilayet olan Villa Clara ve Ciego de Ávila üzerinde yoğunlaşılacağı bilgisini verdi.

İnşaat bakanlığı toplam 20 bin 400 inşaat işçisi ve 855 iş makinesi ile enkazın kaldırılması, yolların, köprülerin ve konutların onarımının yanısıra sosyal hizmetlere destek veriyor.

İnşaat bakanı René Mesa Villafaña hasarların özellikle konutlarda ve konutların çatılarında oluştuğunu aktardı.

Bakan şu anda ellerinde net bir veri olmamasına rağmen hasar gören bölgelere yardım edebilmek için çimento ve yalıtım malzemeleri üretimi kapasitesini zorlandığını bildirdi. Bakanın verdiği bilgiye göre önümüzdeki günlerde bu çabalara Camaguey fayans fabrikasının katkıları da eklenecek.

Yumurta üretimi yapan işletmelerin çatılarında oluşan hasar neticesinde tarımsal ürünlerdeki en büyük kayıp yumurta üretiminde yaşandı. Tarım Bakan yardımcısı Julio A. García Pérez, aynı zamanda yem üretimi, muz ağaçları, mısır ve meyve üretiminin de ciddi olarak kasırgadan etkilenmiş olduğunu açıkladı.

Çeşitli bitkilerin yeniden ekilerek zararın giderilmesi için yoğun çalışmalar devam ediyor ve tohum, gübre ve zirai ilaçların tedariki ile ilgili yoğun bir çaba harcanıyor.

Bu noktada, Devlet ve Bakanlar Konseyi Başkan Yardımcısı José Ramón Machado Ventura, yaşanan kayıplara rağmen, tarımdaki koşulların önceki senelerde yaşanan kayıplara göre şu an için  daha iyi durumda olduğunu söyledi.

Halk Sağlığı Bakanı Roberto Morales Ojeda, sağlık sisteminin faaliyetinin kasırga süresince etkinliğini muhafaza ettiğini ve şu ana kadar tahliye merkezlerinde veya herhangi bir bölgede bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmadığını bildirdi.  Kasırganın etkili olduğu Karayip ülkelerine giden Kübalı sağlık emekçilerinin buradaki kurtarma faaliyetlerine katıldığını aktardı.

Hasar gören 516 sağlık biriminin tekrar faaliyete geçirilmesi, çevre sağlığı ve kontroller şu an için öncelikli başlıklar.

Son olarak, kasırganın turizmdeki etkilerinden bahsedilebilir. Kasırga adayı vurduğunda kuzey sahillerinde yaklaşık 51 bin turist bulunuyordu. Bunlardan Santa María, Coco y Guillermo’da bulunan yaklaşık 10 bin turistin tahliye edilmesi gerekti. Bu bölgeler kasım ayının başında, yüksek sezonun başladığı zamanda turistleri karşılamaya hazır olmuş olacak.

Toplantının sonunda, Raúl benzeri olaylar karşısında, özellikle yerel düzeyde uygulanan en iyi deneyimleri göz önüne alarak, yaşanan sorunlarla başa çıkma gereksiniminin devam ettiğini tekrar etti. Bu bağlamda, 2012 yılındaki  Sandy  kasırgası ve 2016 yılındaki Matthew kasırgasından en fazla etkilenen Santiago de Cuba ve Guantanamo’da yapılan çalışmalara değindi.

Raúl sözlerini “şimdi, tüm ülkeye yayılan güçlü bir darbe aldık ama zor olduğunu biliyoruz ama bir kez daha ileriye atılacak ve dimdik ayakta durmaya devam edeceğiz” diyerek sonlandırdı.

http://haber.sol.org.tr/dunya/raul-castro-darbe-cok-buyuk-oldu-ama-bir-kez-daha-ustesinden-gelecegiz-209905