O askerler Che’yle buluştu…

12 Eylül darbesi sonrası hapis yatan ve ordudan ihraç edilen devrimci askerlerden oluşan Türkiyeli grup, Küba gezisinde yanlarında götürdükleri iki yoldaşlarının mezarlarından aldıkları toprağı, Che’nin toprağıyla birleştirdi.
6zb_tegmenler_davasi_1
Küba’nın Santa Clara kentinde, Che Guevara anıt mezarının bahçesinde düzenlenen törenle iki Türkiyeli devrimci askerin mezarlarından alınan toprak, Che’nin toprağına karıştı.

 

José Martí Küba Dostluk Derneği ve Bizim Ada Turizm’in işbirliğiyle düzenlenen Küba gezilerinden biri, Türkiye ve Küba halklarının verdikleri mücadelenin buluşması açısından anlamlı bir olaya sahne oldu.

1 Mayıs’ta Havana’da olmak üzere Küba’ya giden gruplardan biri, 1971’de Kuleli Askeri Lisesi’ne girişlerinden beri birbirlerini tanıyan, 70’li yıllarda devrimci mücadeleye örgütlenen ve 12 Eylül darbesi sonrası tutuklanan, işkence gören, yargılanan ve ordudan atılan eski askerlerdi. ADAM-DER (Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği) üyesi olan grup, gezi boyunca Küba haklıyla çeşitli politik etkinliklerde bir araya gelerek dayanışma duygularını iletmenin yanı sıra, Türkiye’deki mücadele geçmişiyle Küba arasında yeni bir bağ daha kurdular.

Grup, Küba’ya giderken yanlarında iki yoldaşlarının mezarlarından aldıkları toprağı da götürmüştü. Bu iki devrimci askerden biri, Piyade Teğmen Ömer Yazgan’dı. Yazgan, TSK’da subayken devrimci harekete katılan Yazgan, 1983 yılında henüz 26 yaşındayken, doğumgününde idam edilmişti. Diğeri, Jandarma Üsteğmen Hasan Akgüç, darbe sonrası üç yıl tutuklu kalmış ve 2008 yılında bir trafik kazasında hayatını kaybetmişti.

Küba Halklarla Dostluk Enstitüsü’nün (ICAP) Santa Clara’daki görevlilerinden, kendisi de Angola’daki bağımsızlık savaşında yer almış Kübalı bir kadro olan Miguel González’in yardımıyla, iki Türkiyeli devrimci askerin toprakları, Santa Clara’daki Che Guevara Anıt Mezarı’nın bahçesinde yer alan, Che’nin Arjantin’de yaşadığı yerlerden getirilmiş topraklara dikilmiş olan ağacın dibine döküldü.

Burada düzenlenen törende grup adına konuşan gazeteci Rahmi Yıldırım, “Che Guevara, şairin deyişiyle ‘Bolivyalı küçük asker’ tarafından katledildiğinde 40 yaşında bile değildi. Biliyoruz ki devrimciler genç yaşta katlediliyorlar. Ömer Yazgan da idam sehpasında can verdiğinde 26 yaşını henüz doldurmuştu, doğduğu gün idam sehpasına çıkarılmıştı 3 yoldaşıyla birlikte” dedi.

Miguel González, tören sırasında çok duygulanarak, “Şu an söyleyecek sözcüklerim yok. Türkiye ve Küba halkları arasındaki büyük dayanışmada bu tören yeni bir sayfa daha açtı. Bu günden itibaren Santa Clara’ya Che’yi ve Bolivya’da öldürülen diğer devrimcileri ziyaret etmeye gelen tüm Türkiyeli Küba dostlarına, Yazgan ve Akgüç’ün öyküsünü de anlatacağız” dedi.

Tören, 6 Mayıs günü, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamının yıldönümünde yapıldı.