Küba kitlesel aşılamaya hazırlanıyor

 

Kovid pandemisinin ikinci yılına aşı tartışmaları ile girdik. Tüm dünyada yeni varyantlar ile yeni dalgalar yaratan virüs ortalığı kasıp kavurmaya devam ederken, insanlık ürettiği aşıları yaygın olarak kullanabilmenin olanaklarını arıyor.

Üretilen aşıların bazıları, zengin ülkeler tarafından kapışılıp üretici firmaları ve “bilim insanları”nı zengin ederken; bazı aşılar ise insanlığa dair umudu zenginleştirme çabasında. Kübalı bilim insanlarının Kovid 19 virüsüne karşı geliştirdiği 5 aşı adayı klinik çalışmalarda hızla yol alıyor. Soberana 1, Soberana 2, Soberana plus, Abdala ve Mambisa adı verilen bu aşılar sadece virüsü değil dünyada yaygın olarak görülen “aşı eşitsizliği” hastalığını da yenecekler.

Bu aşılardan Soberana 2 ve Abdala, faz 3 klinik çalışma aşamasında güvenle ilerliyorlar. Mart ayının sonlarından itibaren Havana ve Santiago de Cuba eyaletlerinde yaklaşık 130 bin kişi ile sürdürülen faz 3 çalışmaları ve sağlık sektöründe çalışan yaklaşık 150 bin kişi ile yürütülen müdahale çalışmalarında güvenilir ve etkili sonuçlar alındı. Bu sonuçlar Kübalı bilim insanlarını bu aşıları halkın tamamını kitlesel olarak aşılamaya başlamak konusunda cesaretlendirdi.

Küba sağlık otoriteleri Havana’da başlayacak olan yaygın aşılama çalışmaları için aile sağlığı merkezlerinin günde 85 hastayı aşılayabilecek şekilde hazırlandığını bildirdiler. Yaygın aşılama çalışmalarının ilk aşamasında Havana’da yaşayan yaklaşık 1.7 milyon insanın Ağustos ayına kadar aşılanması öngörülüyor. Bu çalışmalar bir sağlık seferberliği şeklinde örgütlenecek ve sağlık alanındaki okullarda okuyan öğrenciler de bu çalışmalara destek olacaklar. Küba yıl sonunda kadar nüfusunun tamamını aşılamayı hedefliyor. Bu hedefe kendi ürettiği aşılar ile ulaşmayı başarması, hiç şüphesiz ki, ada ülkesinin sağlık alanında sosyalizm ile ulaştığı başarıları taçlandıracak.

 

                                   Abdala aşısı yapılırken, Küba, Nisan 2021 | Fotoğraf: Twitter / @AcnCamaguey