“Düşman Güçlere Karşı Ekonomi Kanunu”

ABD Başkanı Barack Obama, Salı günü ‘Düşman Güçlere Karşı Ekonomi Kanunu’nu 1 yıl daha uzatarak 50 yıla aşkın bir süredir devam eden ABD’in Küba’ya yönelik ablukasını devam ettirme kararı aldı.

Obama yasanın yürürlülük süresinin bir yıl daha uzatılmasını “ABD’nin çıkarları açısından zorunlu olduğu” gerekçesiyle belirtirken ekonomik, finansal ve ticari kısıtlamalara yol açan yasanın 14 Eylül 2017’ye kadar süreceği bildirildi.

Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez ise 9 Eylül‘de yaptığı basın toplantısında ABD ile Küba arasında devam eden “yumuşama” / “normalleşme” politikasına rağmen 2014 yılından bu yana sınırlı bazı adımların atıldığını söylerken ablukanın devam ettiğini belirtti.

Rodriguez, ablukanın Kübalılara zarar verdiğini dile getirirken Kübalıların ihtiyaçlarını karşılamak için mücadele verdiğini ve bu mücadelede ablukanın Küba üzerindeki olumsuz etkisinin hafife alınamayacağını belirtti. Küba Dışişleri Bakanı ayrıca, Küba’daki değişimin sadece Kübalılar tarafından yapılabileceğini ifade etti.

ABD ablukası yiyecek, sağlık, hizmet, eğitim, dış ticaret sektörleri dahil her sektörde Küba’yı olumsuz etkiliyor.

Rodriguez açıkladığı raporda, ABD ablukasının sadece 2015 Nisan ve 2016 Mayıs döneminde Küba’ya yaklaşık olarak 4, 68 milyar dolar zarar verdiğini ve 55 yıldır süren ablukanın ise Küba ekonomisi için maliyetinin 750 milyar doları aştığını söyledi.

Birinci Dünya Savaşı sırasında kabul edilen 1917 tarihli Düşmanla Ticarete Karşı Yasa, ablukanın temel yasası. Yasa, 1963 yılında bu defa Küba’ya karşı uygulanmaya başlandı. Daha sonra ise 1992’de Toricelli ve 1996’daki Helms-Burton gibi başka yasalarla abluka daha da sertleştirildi. ABD, tıbbi cihazlar ve ilaç üretenler de dahil olmak üzere Küba ile ticaret gerçekleştiren firmalara ciddi yaptırımlar ve cezalar uygulayarak onları Küba ile ticaret yapmaktan caydırıyor.

http://en.granma.cu/…/cuban-foreign-minister-the-blockade-c…

http://www.telesurtv.net/…/US-Renews-Sanctions-and-Keeps-Bl…