ABD ablukasının Küba’ya maliyeti artıyor

Neredeyse Küba Devrimi ile yaşıt ve çok sayıda Kübalı’nın yaşamını yitirmesine sebep olduğu için Küba tarafından “dünyanın en uzun soykırımı” kabul edilen ABD ablukasının Küba’ya maliyeti giderek artıyor.

Küba tarafından sektör bazında yapılan açıklamalarda, inşaat sektöründen sonra tarımda ve tütün işleme sektöründe ambargonun sebep olduğu kayıp rakamları açıklandı. Cubadebate’nin haberine göre, Nisan 2016’dan 28 Şubat 2017’ye kadar tütün sektörü, ABD hükümetinin Küba’ya uyguladığı ekonomik, ticari ve mali abluka nedeniyle 634 milyon doları aşan zarara uğradığını açıkladı. Küba’nın en önemli ihracat ürünlerinden biri olan ve ABD Başkanlarının bile vazgeçemediği Küba purosu Küba’nın en önemli ihracat ürünlerinden biri.

Küba’daki Tütün Şirketleri Birliği (Tabacuba)’nın açıklaması göre, özellikle Kuzey Amerika pazarında engellemelerle karşılaşıldı. Uğranan zarar, elde işlenmiş tütün ürünleri ihracatında 117 milyon 500 bin dolar, makine yapımı tütün ürünlerinde zararın 19 milyon doları aştı. Ayrıca yine tütün işleyen makinelerin yedek parçalarının, ambalaj malzemeleri ve üretim esnasında ihtiyaç duyulan malzemelerin ABD ambargosu sebebiyle ithal edilmesinde zorlanıldığı, uzak ülkelerden daha yüksek maliyetlerle bu ithalatların gerçekleştirildiği aktarıldı.

Küba Tarımsal Ürün İhracatı %90 Oranında Etkilendi

Küba’daki tarımsal üretim işlenmiş tütünde olduğu gibi ambargonun etkilerinden güçlü bir biçimde etkileniyor. Tarım Bakanlığı (Minag) Uluslararası İlişkiler’in ana uzmanı Juan José León’un açıklamasına göre, Kuzey Amerika pazarına erişim yasağı nedeniyle, Empresa Cítricos Caribe SA, MD2 ananas çeşitlerini en büyük meyve ithalatçısı olan ABD’ye satamadı. Biyoteknoloji üretiminde bitkileri kullanan Labiofam’ın bu durumdan olumsuz etkilendiği, Labiofam’ın ürünlerine ABD’deki kullanıcılar bu sebeple ulaşmadığı belirtildi.

10 Şubat tarihinde, Akdeniz Gemisi Şirketi (MSC) tarafından işletilen, bu ülkeye giden ve bu ülkeden gelen trafikte kullanılabilen konteynerlerin listesini sınırlayan yeni bir kuralın yürürlüğe girmesi Küba’nın ihracatını olumsuz etkileyen faktörlerden biri oldu.

Küba limanlarına demirleyen gemilerin altı ay kadar ABD limanalarına girmesini engelleyen Torricelli Kanunu’nun kimi esnekliklere rağmen yürürlükte olması nedeniyle nakliye masraflarında ve nakliye sürelerinde (ortalama 25 gün) artış olduğu kaydedildi.

Buna ek olarak, ticari veya finansal işlemlerin ABD doları olarak yapılmasının yasaklanması, müzakerelerin başta Avro olmak üzere diğer para birimlerinde yapılmasına neden olduğu, işlermler uzun süreler aldığı için oluşan kur farklılıklarından Küba’nın olumsuz etkilendiği vurgulandı.

Abluka 1 Kasım’da BM Genel Kurulu’nda Yeniden Oylanacak

BM Genel Kurulu’nda 1992 yılında bu yana dünya ülkelerinin ezici çoğunluğunun desteğini alan Küba bu yıl 1 Kasım’da  Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda bir kez daha ABD Hükümeti tarafından Küba’ya karşı ekonomik, ticari ve mali blokaj uygulamasının sona ermesi ile ilgili karar tasarısını genel kurula sunacak. Geçtiğimiz yıl BM Genel Kurulu’ndaki ABD ve İsrail çekimser oy vermişti. Ancak bu yıl Trump’In Küba karşıtı saldırgan tutumu sebebiyle ABD ve İsrail’in yeniden ret oyu verebileceği değerlendiriliyor. Bu sebeple, geçtiğimiz ay Irma kasırgası sebebiyle büyük bir yıkım da yaşayan Küba’nın dünya halkları ile dayanışmaya çok fazla ihtiyacı var.

Hakan Bulut

http://haber.sol.org.tr/dunya/abd-ablukasinin-kubaya-maliyeti-artiyor-211935