Küba’nın akciğer kanseri aşısında yeni gelişme

Geçen ay yayımlanan bir klinik araştırmanın sonuçları, Küba’nın akciğer kanserine karşı geliştirdiği tedavi amaçlı aşının hasta yaşam süresini uzatabildiği ve ağır yan etkileri olmadığı yönündeki daha önceki bulguları destekliyor.

Sosyalizmi seçmesi üzerine ABD’nin 1962’de ticari abluka uygulamaya başladığı Küba, bu dönemde yaşadığı ciddi ilaç sıkıntısını çözmek üzere kendi ecza sektörünü geliştirmeye karar vermişti. Bu amaçla 1980’de kurulan Moleküler İmmünoloji Merkezi (Centro de Inmunologia Molecular – CIM) bugüne kadar ada halkının sağlığı için büyük hizmetler sundu.

CIM çalışanı Camilo Rodriguez’in verdiği bilgiye göre, ülkedeki ilaçların %70’ini merkez üretti. Ayrıca CIM’de 21 farklı hastalığa karşı aşı da üretiliyor.

Küba’da ABD ablukasının katkısıyla uzun yıllar anestezi ve bazı ilaçlara erişim sıkıntısı yaşansa da, sosyalist planlama sayesinde Küba devleti halkına temel sağlık hizmetini, birçok zengin kapitalist ülkeden daha etkili biçimde sağlayabildi. Önleyici tıp ve kamucu ve ücretsiz sağlık sistemi sayesinde adada sağlık istatistikleri yıllardır göz kamaştırıyor.

http://haber.sol.org.tr/bilim/saglik-bilimleri/kubanin-akciger-kanseri-asisinda-yeni-gelisme-169292