Küba, yeni bir deri kanseri ilacı geliştirdi…

20 yıllık bir araştırma ve klinik denemelerden sonra Havana merkezli Küba’nın Genetik Mühendisliği ve Biyoteknoloji Merkezi (CIGB) ‘Heberferon’ adında yeni bir deri kanseri ilacının patent kaydını yaptı.

Süreçte yer alan biyolog Iraldo Bello, ilacın akyuvarların ürettiği interferon “Alfa” ve T lenfositlerce üretilen interferon “Gamma” maddelerini CIGB’deki rekombinant teknolojisi kullanımıyla birleştirdiğini söyleyerek, bunun dünyada eşsiz olduğunu belirtti.

Enjekte edilebilen ilaç, kötü huylu deri tümörlerini iyileştirip tümörlerin boyutunu küçültüyor. İlaç ayrıca, yüz gibi medikal operasyonun zor olabileceği alanlarda ameliyat yüzünden meydana gelebilecek yara izlerini engelliyor.

Bello, Kübalıların güneşe aşırı derecede maruz kalması sebebiyle ülkenin yüksek deri kanseri oranına sahip olduğunu belirtti.

CIGB üretim tesisleri yeni ilacın halihazırda 10 binden fazla şişesini üretti. Bello’ya göre bir sonraki aşama ise, ‘Heberferon’ adındaki bu ilacı adadaki temel ilaçların arasına katmak olacak. CIGB ayrıca, radyasyon ve kemoterapi tedavilerinin yanında uygulanan akciğer kanseri ilacı “Cimavax EGF” yi üretiyor. Bu ilaç, kanseri iyileştirmiyor fakat hastalığı kontrol altında tutmakta ve hastanın yaşam kalitesini artırmakta yardımcı oluyor.

Hepatit B ve menenjit hastalıklarına da karşı ilaçlar üreten Küba’nın biyoteknoloji ve ilaç sektörünün geliştirdiği bir başka göze çarpan ilaç ise “Heberprot-P”. Bu ilaç da, diyabetik ayak ülserinin iyileşmesini sağlayıp ampütasyonu engelliyor.

http://en.granma.cu/…/cuba-registers-new-skin-cancer-medici…